Nezapamatovali jste si recept o kterém jsme mluvili v našem pořadu "Hadej co bude na večeři"? Nevadí. Všechny recepty z celého týdne nyní k dispozici také u nás na webu! Dobrou chuť. 

ZELENINOVÁ TORTILLA S AVOKÁDEM

4 tortilové placky

8 omytých listů salátu

1 stroužek česneku

1 menší šalotka

2 lžičky citronové šťávy

1 větší červená paprika

1 lžíce olivového oleje

4-8 lžic majonézy

sůl

Avokádo oloupeme, rozpůlíme, vypeckujeme a nakrájíme společně s paprikou a šalotkou na proužky. Kousky avokáda dáme do misky a promícháme s olivovým olejem, utřeným stroužkem česneku a citronovou štávou. Jemně dosolíme. Tortillovou placku pomažeme majonézou, přidáme listy salátu, pokrájenou papriku, kousky ochuceného avokáda a šalotky. Zabalíme a podáváme.

 

FALAFEL

2 šálky namočené cizrny

hrst posekaného koriandru

1 cibule

1,5 litru zeleninového vývaru

2 lžičky mletého římského kmínu

špetka soli

čerstvě mletý pepř

špetka chilli

3 lžíce olivového oleje

Na dip: 4 lžíce kečupu

4 lžíce majonézy

sůl a pepř

Cizrnu uvaříme doměkka v zeleninovém vývaru. Slijeme a necháme vychladnout. Vychladlou cizrnu rozmixujeme se všemi surovinami na hladkou kaši, kterou dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Přikryjeme potravinovou fólií a dáme na 2 hodiny do chladničky. Troubu předehřejeme na 200°C. Z cizrnové hmoty vytvarujeme kuličky, které klademe na vymaštěný plech, jejich povrch pokapeme troškou olivového oleje a pečeme zhruba 15-20 minut z jedné strany a stejnou dobu z druhé strany. Na podávání si připravíme rychlý dip smícháním majonézy s kečupem, dochutíme podle potřeby solí a čerstvě mletým pepřem.

 

ANANASOVO-VEPŘOVÉ ŠPÍZY

400 g vepřového masa z kýty

2 lžíce grilovacího koření

1 lžička koření pěti vůní

1 lžíce pálivé chilli omáčky

špetka soli

3 limetky

½ balení ananasu

1 lžíce slunečnicového oleje

Maso smíchejte s kořením, chilli omáčkou, solí a šťávou a kůrou z 1 limetky. Nechte asi 20 minut odpočívat. Pak maso na střídačku s kousky ananasu napíchejte na jehlice, potřete olejem a grilujte asi 3–4 minuty z každé strany. Podávejte s klínky ze zbylých limetek. Dobrou chuť.

 

BRAMBORY SE ŠPEKÁČKY NA PIVĚ

½ kg špekáčků

½ kg brambor

2 cibule

1 pivo

špetka soli a pepře

špetka provensálského koření

špetka grilovacího koření

ostrý kečup

2 feferonky

Brambory a špekáčky podélně rozkrojíme na osminky, dáme do pekáčku, posypeme cibulí, nakrájenou na kolečka, kousky feferonky a zalejeme půllitrem piva, ve kterém jsme rozmíchali sůl, pepř, provensálské koření, grilovací koření a ostrý kečup. Vše dobře promícháme a pečeme 1 hodinu na 180 stupňů. Dobrou chuť.

 

KUKAČČÍ HNÍZDA

1 stará houska

2 syrová vajíčka

500 gramů mletého masa

1 hovězí bujon

4 vajíčka uvařená natvrdo

špetka pepře a soli

1 menší cibule

strouhanka

Připravte hovězí bujón a namočte do něj housku. Cibuli nakrájejte na drobné kousky. Vložte maso do misky, přidejte do něj 1 vajíčko, pak přidejte cibuli a housku, ze které jste vymačkali tekutinu. Okořeňte solí a pepřem. Vše důkladně zpracujte do podoby jednolité masy. Vajíčka natvrdo obalte masem tak, aby vznikla koule. Poté obalte tuto kouli v rozmíchaném vajíčku a ve strouhance. Smažte na hlubokém oleji 10-15 minut a nechte pak okapat přebytečný tuk. Podávejte s bramborem nebo s bramborovou kaší.

 

ZAPÉKANÁ RYBA SE ŠPENÁTEM

250 g uzené ryby

1 kg špenátu

½ veky

1 kostka zeleninového bujónu

3 rajčata

3 zelené papriky

1/3 skleničky mléka

2 lžíce oleje

1 lžíce hořčice

1 stroužek česneku

Rybu (bez kůže a kostí) pokrájejte na menší kousky. Opláchněte a spařte špenát, poté ho nechte odkapat a nakrájejte. Spařte rajčata a oloupejte je. Nakrájejte cibuli a rajčata. Papriku očistěte a nakrájejte na nudličky. V hlubokém hrnci na rozehřátém oleji duste pod pokličkou rybu, cibuli, česnek, rajčata a papriku po dobu 15 minut. Přidejte hořčici. Vložte špenát, zamíchejte a opět duste, aby se odpařila přebytečná voda. Veku nakrájejte na kostičky. Ohřejte mléko a rozpusťte bujón. Takto připraveným mlékem zalijte nakrájenou veku. Žáruvzdornou nádobu vymažte tukem. Vložte do ní polovinu veky, pak špenátovou směs a přikryjte zbylou vekou. Pečte bez přikrytí v dobře vyhřáté troubě po dobu 20 minut. Pečte, dokud veka nebude dozlatova.

 

SALÁT S BALKÁNSKÝM SÝREM A ŘEDKVIČKAMI

600 g uvařených salátových brambor

sůl a čerstvě mletý pepř

4 lžíce tatarské omáčky

6 ředkviček

100 g balkánského sýra

1 malá šalotka

snítka pažitky

Do mísy dáme uvařené brambory nakrájené na kostky a smícháme s cibulkou a ředkvičkami nakrájenými na tenké plátky. Přidáme tatarku, sůl, pepř a dobře promícháme. Nakonec lehce vmícháme kostičky balkánského sýra. Necháme aspoň hodinu odležet a před servírováním posypeme nasekanou pažitkou. 

 

 

Egrensis

rádio


Prosím, zvolte si typ přehrávání našeho živého vysílání. Příjemný poslech.