Nezapamatovali jste si recept o kterém jsme mluvili v našem pořadu "Hadej co bude na večeři"? Nevadí. Všechny recepty z celého týdne nyní k dispozici také u nás na webu! Dobrou chuť. 

VAJÍČKOVÝ SALÁT

5 vařených vajec

5 brambor

2 nakládané okurky

2 menší cibule

majonéza

pepř a sůl

ocet

vodu

cukr

Vajíčka a brambory nakrájíme na kostky, přidáme najemno nakrájenou cibuli a okurky. Pak to vše zamícháme, okořeníme a osolíme. Připravíme zálivku z 1 deci vody, trošky cukru a octa, podle chuti. Necháme chvíli odstát, poté zamícháme a přidáme majonézu. Dobrou chuť.

 

HERMELÍNOVÁ OMELETA

1 hermelín

2 vejce

Sůl a pepř

Petrželka nebo pažitka

2 lžíce másla

Hermelín nastrouháme nabo pokrájíme na malé kousky a vmícháme do rozšlehaných vajec, dochutíme solí a pepřem a vlijeme do pánve s nepřilnavým dnem s rozehřátým rozpuštěným máslem, posypeme bylinkami dle chuti a osmažíme. Pokud máme rádi vejce úplně ztuhlá můžeme nachvíli ihned přiklopit a nechat dojít. Podáváme s čerstvým pečivem a zeleninou.

 

BATÁTY VE SLANINĚ

800 g batátů

300 g uzené slaniny

koření dle chuti (ďábelské, grilovací, česnekové,...)

sůl

olej

Slaninu nakrájíme na slabé plátky. Batáty oloupeme a nakrájíme na lodičky nebo silné hranolky. Dáme do mísy, zakápneme malým množstvím oleje, jen tolik, aby na batátech dobře drželo koření a sůl, kterým batáty posypeme dle chuti. Každý hranolek nebo lodičku obalíme do slaniny a skládáme vedle sebe na plech s pečícím papírem. Zakryjeme obdélníkem pečícího papíru nebo alobalu a pečeme takto v předehřáté troubě na 200 stupňů asi 15-20 minut. Pak alobal sejmeme a dopečeme tak, aby byla slanina dozlatova. Podáváme s bramborovou kaší, zeleninovým salátem nebo dipem dle chuti, nejlépe ze zakysané smetany.

 

INDICKÁ ČOČKA DHAL

2 cibule

2 lžíce oleje

2 stroužky česneku

200 g červené čočky

půl litru zeleninového vývaru

4 nasekaná rajčata nebo rajský protlak

2 lžičky čerstvého nastrouhaného zázvoru

2 lžičky koření garam masala

1 lžička kari

půl lžičky kurkumy

1 lžička drceného kmínu

1 lžička pasty sambal oelek (pasty z chilli papriček a soli)

podle chuti citronová šťáva

Cibuli pokrájíme najemno a lehce ji osmahneme na slabém plameni na oleji. Ke konci připadáme prolisovaný česnek, garam masalu, kmín, kari a kurkumu. Promícháme a zalejeme vývarem, přidáme čočku, najemno nastrouhaný zázvor, sambal oelek a rajčata nebo protlak. Dusíme asi 15 min.nebo i déle, dokud čočka nezměkne. Můžeme posypat sekaným koriandrem nebo petrželkou a podáváme s rýží. Pokud budete jídlo podávat i dětem, připravujte pokrm bez koření sambal oelek.

 

ZDRAVÉ LÍVANCE Z OVESNÝCH VLOČEK

100 g ovesných vloček

2 vejce

200 ml mléka

sůl

med nebo stévie

skořice

olej

Vejce rozklepneme a oddělíme bílky a žloutky. Mléko, žloutky, vločky a trochu soli smícháme v jedné míse, zatímco ve druhé bílek vyšleháme se solí do tužšího sněhu. Až bude sníh dostatečně tuhý (ne jen nadýchaný), přimícháme ho do směsi z mléka, žloutků a vloček. Pokud bude směs náhodou příliš tekutá, je možné přidat trochu mouky, když bude těsto naopak málo tekuté, přijdete více mléka. Mezitím rozpálíme pánev s kapkou oleje, případně lívanečník. Pro netradiční chuť je možné použít i například kokosový olej na vaření, ale musí ho být málo, aby lívance nebyly příliš mastné. Smažte je, dokud nezačnou zlátnout. Mastnotu odsajte položením na ubrousek nebo kuchyňskou utěrku.

 

CHŘEST S JARNÍ OMÁČKOU

700 - 800 gramů zeleného nebo bílého chřestu

3 vejce

30 g másla

30 g hladké mouky

3 dl smetany

citronová šťáva

Chřest uvaříme ve velkém kastrolu naležato ve vodě s trochou cukru 7-10 minut podle tloušťky. Bílý chřest napřed oloupáme škrabkou na brambory po celé délce mimo hlavičky. Po uvaření necháme okapat. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, rozředíme smetanou a povaříme 10 minut za stálého šlehání. Podle potřeby pak zředíme trochou vývaru z chřestu a po osolení zamícháme do omáčky citronovou šťávu. Podáváme se čtvrtkami vajec a opečenými brambory nebo bílým pečivem.

 

ČÍNSKÉ PLACIČKY

3 kuřecí řízky

3 vejce

1 cibule, drobně nakrájená

4 lžíce solamylu

sůl

grilovací koření nebo pálivá paprika

4 lžíce rostlinného oleje

1 lžíce sojové omáčky

1 lžíce worcesteru

tuk na smažení

Kuře nakrájíme na malinké kousky (čtverečky nebo nudličky). Dáme do misky, přidáme ostatní přísady a dobře promícháme. Necháme několik hodin proležet v chladu. Potom tvoříme na pánev malé placičky (jako lívanečky) a smažíme na oleji nebo i na suché teflonové pánvi. Podáváme s bramborem a tatarskou omáčkou nebo jen s chlebem, hořčicí a zeleninovým salátem. Můžeme jíst i studené. 

 

Egrensis

rádio


Prosím, zvolte si typ přehrávání našeho živého vysílání. Příjemný poslech.